Uit de broekzak, in de spotlights

Basis Onderwijs Groep 7Groep 8
Workshop RondleidingBeeldendDigitale mediaKunstkick - workshop van een kunstenaar

Uit de broekzak, in de spotlights
(workshop inclusief rondleiding)

Hoe werkt dat eigenlijk, een foto maken? Wat is het verschil tussen een foto en een schilderij? Welke onderwerpen zijn geschikt voor fotografie? Wat is een fotogram? Hoe kun je met voorwerpen en licht een afbeelding maken?

De kinderen luisteren naar de kunstenaar/ RCE-docent wanneer deze vertelt over de geschiedenis en techniek van de fotografie, zijn/ haar eigen werk en werkwijze. Aan de hand van kunst uit het museum bespreken de kinderen de persoonlijke smaak, eigen stijl en inspiratiebronnen van de kunstenaar/ RCE-docent. De kinderen experimenteren met zelf verzamelde objecten in verschillende combinaties en opstellingen op fotopapier. Ze belichten het fotopapier, waarbij ze op een speelse manier de principes en mogelijkheden van fotografie ontdekken.

Doelgroep: groep 7 en 8 

Lesduur: 120 minuten

Leerinhoud: Er wordt gewerkt aan SLO-kerndoelen 42, 54 en 55:

(42) Bekijken en onderzoeken van natuurlijke verschijnselen als licht en ontdekken hoe dit onderdeel is van fotografie (natuur en techniek).

(54) Leren om beelden, taal en beweging te gebruiken om gevoelens en ervaringen uit te drukken en te communiceren (beeldende vorming). Toepassen van audiovisuele technieken bij het maken van een eindproduct (werken met digitale media).

(55) Bespreken van de plannen. Wat ga je maken en hoe ga je dat doen? Bespreken van het eigen product en werkproces en dat van groepsgenoten. Tonen van respect en waardering voor het werk en de zienswijze van anderen (reflecteren).

Bijzonderheden

• Deelnemende kunstenaars zijn: Anne-Marie Meertens, Alina Pahl, Betty Zieltjens en Elna Hulsebosch-Obreen.

• Scholen worden verzocht om op tijd aanwezig te zijn.

Vul het volgende formulier in en wij zullen contact opnemen.

Verstuur