KunstKick-Storytelling 

Voortgezet Onderwijs HAVO Onderbouw HAVO BovenbouwVWO Onderbouw VWO Bovenbouw
Workshop BeeldendKunstkick - workshop van een kunstenaar

Kunstkick

Hoe werkt een kunstenaar? Aan het werk met een echte kunstenaar? Dat is Kunstkick!

Een workshopprogramma waarbij leerlingen alles leren over de werkwijze van de kunstenaar en de technieken die hij/zij gebruikt. Maar minstens zo belangrijk is dat de eigen creativiteit van de leerlingen wordt geprikkeld. Onze Kunstkick-kunstenaars zijn in verschillende disciplines werkzaam: van schilderen tot mode en van beeldhouwen tot druktechnieken.

Storytelling

Teken zonder te kijken! Experimenteer met verschillende manieren van tekenen en geef één voorwerp meerdere emoties. Hoe ziet een beker er aan de onderkant uit? Wanneer je een muntje van de zijkant bekijkt, zie je dan nog wat het is? Als je met links tekent terwijl je rechtshandig bent, wat is dan het resultaat? Welke emotie past bij welke tekening?

De leerlingen bekijken objecten vanuit onverwachte perspectieven en experimenteren met verschillende tekenmaterialen. Ze luisteren naar een presentatie over het eigen werk van de kunstenaar en kunstwerken uit de collectie van het museum. Ze onderzoeken of objecten vanuit verschillende perspectieven een andere betekenis krijgen en experimenteren met verschillende tekentechnieken. Ze tekenen op een speelse manier en met diverse tekenmaterialen verschillende versies van een voorwerp, bijvoorbeeld door blind, met de andere hand dan de voorkeurshand of vanuit het perspectief van een kikker te tekenen. De leerlingen schrijven bij elke tekening welke emotie erbij past.

Doelgroep: HAVO/VWO(OB/ BB)

Lesduur: 120 minuten

Leerinhoud: Er wordt gewerkt aan SLO-kerndoelen 48, 49, 50 en 52

(48) Tekeningen maken van een voorwerp vanuit verschillende perspectieven, met gebruik van diverse tekentechnieken en tekenmaterialen. Door middel van tekenen eigen gevoelens en ervaringen uitdrukken, verbeelding vormgeven of communiceren. Onderzoeken en toepassen van relevante materialen, werkwijzen en ideeschetsen op de praktijkopdracht (Produceren).

(49) Presenteren van het eigen kunstzinnig werk op een toegankelijke en creatieve wijze aan anderen (Presenteren).

(50) Kijken naar beeldende kunst en kennis maken met de kunstzinnige en culturele uitingen van medeleerlingen en professionele kunstenaars (Beleven).

(52) Reflecteren op het eigen werk en werk van anderen, waaronder kunstenaars. Interpreteren van een cultuuruiting vanuit gevoel en emotie (Reflecteren)

Bijzonderheden:

• Deze workshop wordt altijd gegeven door een kunstenaar met expertise op het gebied van de discipline tekenen en sluit inhoudelijk aan op zijn/haar werk.

• Deelnemende kunstenaars zijn: Mirna Limon, Jacomijn Schellevis en Saskia Griepink. 

Vul het volgende formulier in en wij zullen contact opnemen.

Verstuur